برنج فجر چیست؟ این برنج یکی از برنج های پرمحصول بوده و به همین علت کشاورزان رغبت بسیاری به کشت این محصول نشان می دهند. بیشترین میزان کشت آن در استان گیلان انجام می گیرد. این محصول با توجه به مناطق کشت انواع مختلفی دارد. هر یک از انواع آن نیز کیفیت متفاوتی از هم دارند. این برنج خواص متعددی از جمله حفظ سلامت قلب، بهبود هضم، انرژی زا و حفظ سلامت پوست دارد. برای آشنایی بیشتر با این برنج و انواع آن، ویژگی ها، عطر و بوی برنج، نحوهی کاشت و خواص آن به مطالب ذکر شدهدر ذیل مقدمه رجوع نمایید.
معرفی برنج فجر
این برنج در رده برنج های پر محصول بودهو هر ساله از نظر اقتصادی و کسب درآمد کمک شایان به ذکری به کشاورزان می نماید. این محصول از برنج های دسته سرد محسوب شده و در واقع نوعی برنج اصلاح نژاد شده به شمار می رود. بیشترین محل کشت آن در استان گیلان بوده و در برخی از مناطق استان مازندران همچون شهرستان آمل و فریدونکنار نیز بخشی از زمین های کشاورزی را به کشت این برنج اختصاص داده اند. دوره ی کشت برنج های فجر 90 روزه و 70 روزه می باشد. عطر بذرهای 90 روزه بیشتر و بهتر از عطر بذرهای 70 روزه می باشد.
انواع برنج فجر
این برنج از نظر محل کشت، شرایط آب و هوایی منطقه کشت و نوع آبیاری آن به چند نوع تقسیم می شود که از نظر عطر و بو و همچنین کیفیت برنج با هم تفاوت دارند. همانطور که در مباحث قبل نیز مطرح گردید این برنج جزو برنج های پر محصول بوده و علاوه بر استان گیلان در استان های گلستان و مازندران نیز تا حدودی کشت می شود. کیفیت این محصول با توجه به محل کشت متفاوت می باشد یعنی در هر استان کیفیت متفاوتی دارد. یکی از انواع این برنج، برنج فجر مرغوب است که متعلق به استان گلستان بوده و بیشتر توسط هتل داران و رستوران ها خرید و مصرف می شود.
نوع بعدی برنج فجر گلستان است که در نواحی شرقی این استان کشت می شود. بعدی برنج فجر مازندران می باشد که از نظر عطر و کیفیت نسبت به دو استان دیگر پایین تر می باشد. آخرین نوع از انواع این برنج، برنج فجر گیلان است که خود دارای دو نوع بوده، یکی برنج فجریه و دیگری برنج شالی می باشد.
ویژگی های برنج فجر
ویژگی های ظاهری این برنج به رنگ سفید کدر بوده و ظاهری همچون خنجر و شمشیر دارد. از انتهای این برنج تا سر آن اندکی باریک می شود و یک سمت آن کمی فرو رفتگی دارد. اندازه ی طولی دانه خام این برنج تقریبا 8 میلی متر و طول دانه ی آن بعد از پخته شدن تقریبا به 5/10 میلی متر می رسد و عرض آن 9/1 میلی متر می باشد. ویژگی های کیفی این محصول نیز از نظر کیفیت پخت، مقدار آمیلوز، میزان دمای ژلاتینه شدن، میزان غلظت ژل و شکل ظاهری دانه مرغوب تر از برخی برنج های دیگر همچون ارقام دشت و خزر است.
طول دوره ی رشد برنج های فجر از زمان بذرپاشی تا زمان برداشت 130 روز بوده و مانند رقم خزر میان رس می باشد. به طور کلی از این برنج پرطرفدار به دلیل خوش پخت بودن، قد کشیدن و ری کردن فوق العاده و عطر و بوی خوب آن در انواع رستوران ها و هتل ها استفاده می گردد.
میزان عطر و بوی برنج فجر
معمولا برنج های پر محصول عطر و طعم پایینی نسبت به سایر برنج ها دارند. برنج های فجر نیز در ابتدا عطر و طعم دار نبودند و این مسأله یک نقطه ضعف برای آن محسوب می شد. به مرور زمان با تحقیقات و پژوهش های بسیاری محققان توانستند تا حدودی این مشکل را رفع نمایند. در حال حاضر این برنج مدتی بعد از زمان برداشت عطر و بویی شبیه به بوی برنج خوش عطر طارم می گیرد. به طور کلی این برنج در مقابل برنج های معطر دارای عطری ضعیف می باشد.
نحوه کاشت برنج فجر
کشت و مراحل آمادهسازی برای کشت این محصول از اوایل سال جدید یعنی فروردین ماه شروع میشود. در این ماه کشاورزان شروع به آمادهکردنبذر و سپس آمادهسازی شالیزارها می کنند. بعد از اتمام این مراحل کشاورزان با فراهم نمودن خزانه اقدام به پاشیدن بذرها در خزانه می نمایند. سپس عمل نشا ( یعنی کاشت برنج) وجین کردن( یعنی از بین بردن علوفهی هرز) انجام گرفتهو در نهایت سم پاشی می کنند. زمان برداشت این برنج نیز در مرداد ماه می باشد.
ناگفته نماند که برنج فجر دیررس بوده و به همین دلیل نمی توان کشت دوم از آن انجام داد. این برنج مانند برنج های دشت و خزر در مقابل بیماری بلاست مقاوم بوده اما نسبت به بیماری سوختگی غلاف مقاومت کمتری دارد. اگر این برنج در زمینی آلوده کاشتهشود و یا اینکه بهطور مصنوعی و غیر طبیعی آلودهشود در نتیجه بهبیماری سوختگی غلاف مبتلا می شود. پس در زمان کاشت لازم است تا برخی نکات رعایت گردد.
خواص برنج فجر
یکی از مهم ترین خواص برنج فجر این است که دارای آمیلوز 21 تا 23 درصد است و بعد از پخت از ماندگاری بالایی برخوردار بوده و باعث سنگینی و نفخ معده نیز نمی شود. یکی دیگر از خواص برنج فجر این است که یک منبع کامل انرژی برای بدن می باشد. این برنج به عملکرد طبیعی مغز کمک می کند، فاقد کلسترول بوده و یک رژیم غذایی متعادل محسوب می شود. از آب این برنج می توان به عنوان ماسک بر روی پوست استفاده نمود و برای درمان برخی مشکلات پوستی مفید و مثمر به ثمر می باشد.
پوست این برنج یک درمان مناسب برای دیستانتری بوده و خاصیت ادرار آوری دارد و در نتیجه کمک خوبی به هضم می کند. روغن سبوس این محصول خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و به حفظ سلامت قلب کمک می کند. این برنج سرشار از ویتامین و مواد معدنی همچون فیبر و آهن می باشد.
سوالات متداول
1- زمان کاشت و برداشت برنج فجر کی انجام می گیرد؟
زمان کاشت این محصول و آماده سازی زمین های کشت برای کاشت این برنج از اوایل سال جدید یعنی از فروردین ماه آغاز می شود. زمان برداشت آن نیز در مرداد ماه است.
2- آیا میزان عطر و بوی این برنج بیشتر می باشد؟
این برنج جزو برنج های پرمحصول بوده و به همین دلیل عطر و بوی کمتری نسبت به برنج های معطر دارد.
3- ویژگی های ظاهری این برنچ چگونه می باشد؟
این برنج به رنگ سفید و کدر بوده و ظاهری شبیه به خنجر و شمشیر دارد. سایز دانه ی خام آن 8 میلی متر بوده و بعد از پخت 5/10 میلی متر می شود.
سخن پایانی
برنج یکی از محصولات پر مصرف در کل جهان می باشد. مصرف این محصول بیشتر از هر جایی در کشور ایران می باشد. برنج فجر یکی از برنج های پرمحصول بوده که سالانه کشاورزان بسیاری مخصوصا در استان های گیلان و برخی مناطق استان گلستان و مازندران به کشت این محصول می پردازند. کیفیت این برنج با توجه به مناطق کشت آن متفاوت بوده و به انواع مختلفی تقسیم می شود. این محصول خواص بسیار متعددی برای انسان دارد. یکی از خواص آن حفظ سلامت قلب و بهبود عملکرد هضم غذا می باشد. همه ی این موارد به طور کامل در مطالب فوق توضیح دادهشد.
بازرگانی لیام عرضه کننده انواع برنج های باکیفیت و درجه یک به بازارهای داخلی و خارجی میباشد. شما عزیزان میتوانید برای خرید این محصولات غذایی یا مشاوره بیشتر با این محصولات از طریق راه ارتباطی زیر با کارشناسان ما تماس بگیرید.
شماره تماس: 09120676581
پست الکترونیکی: mrezamoghadam73 AT gmail.com
آدرس وب سایت: liamtrade.com